Sunday, July 15, 2007

Aardbeien broodjes

Gisteren was ik op de markt en vond jaar een enorme bak aardbeien voor maar 2 euro. Die moesten natuurlijk mee maar wat doe je met zo veel aardbeien? Tijdens de spinningles vanochtend bedacht ik het: ik zou ze gebruiken voor vulling in broodjes. Als basis heb ik het recept voor “Stollen” uit de Bread Baker’s Apprentice gebruikt en een beetje aangepast.

Ingrediënten:

Sponge:
½ cup tarwemeel
½ cup melk
3 tl gist

Brood:
2 ½ cup tarwemeel
1 eetlepel suiker
¾ tl zout
1 tl kaneel
20 gram boter
¼ cup water
1 ei
100 gram rozijnen
een glas herry
rasp van een sinaasappel
rasp van een citroen
ca. 300-400 gram aardbeien

Maak eerst de sponge: verwarm de melk in de magnetron en los de gist en het meel erin op. Laat het een uur rijzen totdat het verdubbeld is. Week intussen de rozijnen in de sherry.
Meng het tarwemeel, de rasp van de citroen en sinaasappel, kaneel, zout en de suiker en doe er daarna de sponge, ei, water en boter bij. Kneed alles nu goed door elkaar. Laat het nu even 10 minuten staan.
Laat de rozijnen uitlekken, stort het deeg op een bebloemd aanrecht en kneed de rozijnen door het deeg. Blijf kneden voor ca. 6 minuten totdat het geheel een vochtig maar niet meer plakkerig deeg is geworden. Doe het deeg terug in een ingevette kom en laat onder plastic 45 minuten rijzen. Snijd intussen de aardbeien in plakjes of stukjes.


Stort het deeg na het rijzen weer op het aanrecht en vorm er een rol van. Snijd de rol in 8 plakken en vorm ze tot rechthoeken met iets opstaande randjes.

Leg de plakjes aardbei op een helft van het deeg en vouw de andere helft erover heen en knijp de randjes goed dicht.
Leg de broodjes op een bakplaat en spray ze met bakspray. Laat ze onder plastic nog een uurtje rijzen.
Bak de broodjes vervolgens 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden

Het resultaat:

En zo ziet het er van binnen uit:

1 comment:

Lien said...

Hé wat een leuke blog met veel baksels heb je! Ik kom zeker nog eens langs om te kijken er staan veel lekkere dingen op!

(het was wel nogal lastig om meerdere dingen te lezen, omdat er steeds maar 1 post op de blz. staat, misschien een idee om er meerdere op 1 blz. te laten zien, zodat je door kan lezen?)

Groetjes LIEN