Friday, April 4, 2008

Vera's high tea

Het is alweer een tijd geleden dat ik iets op deze blog gezet heb, maar het is dan ook al een tijd geleden dat ik iets gebakken heb. Waarom? Winter, kou, regen, moe? Geen idee. Maar daar is nu een eind aan gekomen want het is lente en dan komt vanzelf de energie voor het bakken weer terug. En om er weer in te komen, begon ik deze week meteen goed met drie recepten.

Mijn buurvrouw en tevens collega Vera vierde haar verjaardag op het werk met een high tea. Zij bakte de hartige zaken en ik mocht de zoetigheid voor mijn rekening nemen. Twee middagen bakken leverde een enorme berg muffins en scones op.

Vera bakte een paar quiches waarvan de geitenkaas/olijven/ zongedroogde tomaten bij mij erg in de smaak viel. Ik houd me aanbevolen voor het recept, Veer! En de scones en muffins vielen ook in de smaak want er werd goed van gegeten en door diverse mensen naar de recepten gevraagd. Dus collega's, hieronder komen ze.

Scones met gedroogd fruit en cardamom

270 gram tarwebloem
60 gram (riet)suiker
1 ½ theelepel bakpoeder
1 theelepel cardamompoeder

½ theelepel baking soda

¼ theelepel zout

85 gram koude roomboter, in kleine blokjes

1 ei

120 ml karnemelk

1 zakje vanillesuiker

120 gram gedroogd fruit

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Doe de bloem, suiker, bakpoeder, cardamom, baking soda en zout in een kom. Verdeel de boter in klontjes over het bloemmengsel en snijd met twee messen tot de grootte van een erwt.
Klop het ei en de vanillesuiker door de karnemelk en voeg aan het bloemmengsel toe. Snel erdoor roeren totdat alles net gemengd is. Roer de vulling erdoor. Niet te lang kneden, anders worden de scones taai.

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkplek. Rol het uit tot 1,5 - 2 cm dikte afhankelijk van hoe hoog je de scones wilt. Als het deeg te erg kleeft gebruik dan wat extra bloem.

Gebruik een uitsteekvormpje om er scones mee te maken of als je dat niet hebt, snijd het deeg in stukken. Leg de scones op de bakplaat.

In 15 - 20 minuten gaar en bruin bakken. Even af laten koelen op een rooster en serveren. Scones zijn het lekkerste als je ze op dezelfde dag serveert als je ze gebakken hebt.

Carrot muffins

280 gram tarwemeel
250 gram suiker
50 gram walnoten
270 gram geraspte wortel
1 grote appel geraspt
1 ½ tl bakpoeder
¾ tl baking soda
½ tl zout
1 ½ tl kaneel
1 kop geraspte kokosnoot
3 grote eieren
180 ml zonnebloemolie
1 zakje vanillesuiker
Papieren muffinbakjes

Oven voorverwarmen op 180 graden. Toast de walnoten in een pan tot ze lichtbruin zijn. Rasp de wortel en de appel. In grote kom het meel, suiker, bakpoeder, baking soda, zout en kaneel door elkaar roeren. De noten en de kokosnoot erdoor roeren. Apart zetten.

In een kom de eieren, olie en vanillesuiker door elkaar roeren. Met een spatel voorzichtig de natte ingrediënten door de droge ingrediënten roeren totdat het net gemengd is en het deeg nog een beetje klonterig is. Niet te lang roeren, want dat maakt het deeg taai en de muffins ook.

Doe de papieren muffinbakjes in de muffinvormen en vul ze voor ca. ¾ gedeelte. Plaats de muffins in de oven en bak ze 20-25 minuten totdat een breinaald er schoon uitkomt. Laat ze hierna eerst 10 minuten afkoelen totdat je ze uit de vorm haalt.

Bananen muffins

245 gram tarwemeel
100 gram suiker
50 gram bruine suiker
1 tl bakpoeder
½ tl baking soda
¼ tl zout
2 grote eieren
113 gram gesmolten boter (koud)
3 zeer rijpe bananen geprakt
1 zakje vanillesuiker
Papieren muffinbakjes


Oven voorverwarmen op 180 graden. In grote kom het meel, witte en bruine suiker, bakpoeder, baking soda en zout door elkaar roeren. Apart zetten.

In een kom de geprakte bananen, eieren, gesmolten boter en vanillesuiker door elkaar roeren. Met een spatel voorzichtig de natte ingrediënten door de droge ingrediënten roeren totdat het net gemengd is en het deeg nog een beetje klonterig is. Niet te lang roeren, want dat maakt het deeg taai en de muffins ook.

Doe de papieren muffinbakjes in de muffinvormen en vul ze voor ca. ¾ gedeelte. Plaats de muffins in de oven en bak ze 20-25 minuten totdat een breinaald er schoon uitkomt. Laat ze hierna eerst 10 minuten afkoelen totdat je ze uit de vorm haalt.

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.